Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2012 15:58 - ОСНОВНАТА И ПЪРВОСТЕПЕНА ЗАДАЧА ПРЕД БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ДНЕС
Автор: evalten Категория: Политика   
Прочетен: 2256 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 13.12.2012 19:49


ОСНОВНА И ПЪРВОСТЕПЕНА ЗАДАЧА ПРЕД БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО - ПОВИШАВАНЕ НИВОТО НА СЪЗНАНИЕ НА НАЦИЯТА, КАТО ПРЕДПОСТАВКА ЗА ВИСОКОКАЧЕСТВЕНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО!   Взимайки повод от материала на г-жа Апостолова -
"БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ БЕЗ РАЗВИТИЯ ОПИТ НА ЕВРОПА.",
публикуван на страницата на групата "ИДЕАЛ ЗА ПРАВОВА И СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА"
за "разликата в манталитета" на народите в различните региони на Европа, трябва да се има предвид, че както всеки човек не може да избира родителите си, така и всеки народ не може да си избира съседите, особено, когато с времето в резултат на сложни и дълги исторически и политически процеси са се оформили и заели привилегировано положение няколко сред останалите страни, т.нар. Велики сили. Според някои повече, според други не толкова, но все пак върху тези процеси особено влияние имат както българите през 14-15 в. тук на Балканите, от една страна, така и техните братя край Волга през  13-16 в., от друга страна. Така от водещ регион, в който се е зародила Европейската /в тесен смисъл/ и Световната /в широк смисъл/ цивилизации, в момента България се намира на най-ниското стъпало на развитие и жизнен стандарт на населението в ЕС и Европа. 
  През последните над 130 г. уж самостоятелно развитие, България е преживяла периоди на възход и падение в развитието си. Например, през 30-те г. на 20 в., след Великата депресия страната ни е влизала в десятката на света по БВП на глава от населението и с възходящи темпове на икономическо развитие, въпреки двете национални катастрофи след войните. По тази причина тогава у нас са търсили работа множество германци и др. европейци и от тогава е популярен израза "изглеждаш като изпаднал германец". През този период, с държавна форма на управление - "монархия", развитието на България е достигнало такова ниво, че в 1938 г. финландският проф. Алберт Хамалайнен, преподавател по етнология в Хелзински университет е публикувал статията "В страната на абсолютната демокрация" във "Финландско илюстровано издание". В нея той пише, че в България е налице "абсолютна демокрация на социалната структура на нация и народ", без намеса на държавата, няма висша вътрешна или чужда класа на едри земевладелци, на индустриалния и търговски капитал, с претенции за особено положение в обществото спрямо останалия народ. Не  съществуват никакви езикови спорове, нито политически борби, налице е "здрава солидарност и абсолютно позитивно чуство за равенство". А това е година преди България да регистрира абсолютен връх в своето икономическо развитие.
  Този документиран поглед върху развитието на България от преди повече от 70 г. показва, че при подходящи условия българският народ може да се справи с всяка ситуация и да даде всичко от себе си за просперитета на род и Родина.
  Така е било и по време на тоталитарния режим, например, през 80-те г. пак на миналия век български външнотърговски предприятия и организации са печелили множество търгове за изграждане на комплектни обекти в областта на инфраструктурата в арабския свят и не само, при участие на други източноевропейски и западни фирми. През този режим обаче, под диктата на БКП държавата с помощта на силовите си структури успява да форматира мисленето и съзнанието най-малко на две поколения българи, за да навлязат те в периода на "преход към демокрация" като едни бездуховни и невярващи в доброто и справедливостта същества, оставени на "мирно мизерно съществуване", които ежедневно са на ръба на оцеляването, за които политиците мислят единствено и само, когато наближат избори. Тогава особено се засилват техните манипулативни способности и инстинкти, а платените и зависими медии се опитват да ги изместят тях, политиците от първото място в най-древната професия.
  В такива условия живее българинът в България, страна, намираща се на границата на два коренно различни свята, единия - християнска Европа и другия - ислямския свят. В това незавидно от всякакъв характер положение, а иначе райско място на земята, в България, на българските граждани враговете са два:                                           - първият - действащите към момента тотално корумпирани "български" политици /в комплект с останалите власти/ и                                                                                                      - вторият - кризата на духа и съзнанието на българина.
Тези два проблема са като скачени съдове. От нивото, на което се намира единият, зависи нивото и на другия, и обратно.
  В допълнение, задължително трябва да се прибави и конкретното географско разположението на България, с което е свързано нейното историческо развитие както в социално-икономически и политически план, така и в културно-религиозен план. Това са и основните причини, които се отразяват и върху това, България да попадне в сферата на влияние на Русия, а оттам и в Източния блок, характерен с тоталитарните си методи на управление, коренно и фатално променили характера и манталитета както на редовите българи, така и на червената комунистическа номенклатура, която е в основата на настоящата политическа класа.
       В крайна сметка, такъв е генезисът на днешните политици, които със своите действия и бездействие се проявяват като БЪЛГАРОФОБИ. Техните цели и задачи се изразяват преди всичко в това, да се отблагодаряват за "гласуваното им доверие" на тези, които са ги НАЗНАЧИЛИ и да останат "в мача", за да лапат все повече. Те се явяват проблем единствено на нас българите, а в международен план ги хвалят и им осигуряват престижни постове. 
  Въпреки всичко това, "постиженията" на този мандат са, че вече не останаха политици и политически партии, на които маските да не са паднали. Каквито и имена на партии да се появяват, каквито и комбинации и коалиции да правят от тях, лицата и фигурите, които се въртят на сцената са едни и същи, и само от високото ниво на съзнание на избирателя зависи в кой момент тази омаскарила се политическа класа ще бъде игнорирана и изхвърлена завинаги от властта, за да се даде шанс на нови млади, почтени и необременени от миналото политици, които прилагайки изпитаната в Европа рецепта на социалната и правова държава да възвърнат полагащото се на страната и на народа ни достойно място сред европейските народи. 
  В заключение може да се каже, че ОСНОВНАТА и ПЪРВОСТЕПЕННА ЗАДАЧА на тези, на които не им е безразлична съдбата на бъдещите поколения и на България е - ПОВИШАВАНЕ НИВОТО НА СЪЗНАНИЕ на нацията, а с това и ВДИГАНЕ КАЧЕСТВОТО на Гражданското общество.                            



Гласувай:
2



1. jelezov - Повод да вляза в този Блог е посещ...
21.08.2013 10:16
Повод да вляза в този Блог е посещението на автора му в моя Блог. Прочетох всичките постинги, за да си съставя представа за идейните и политическите пристрастия на автора им, както и за възможностите му за научно мислене. Резултататът от усилията ми може да се илюстрира със следния цитат от неговия втори постинг:
"Ще ни ги пробутват и то както и когато намерят за добре, след като не ни дават или сме некадърни да създадем алтернатива на настоящото статукво от провалени партии /без изключение/, алтернатива от граждански организации и граждански лица." В цитираната мисъл кратко, но много точно е изразена широко разпространената ИЛЮЗИЯ за всесилието на т. нар. "ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО".
цитирай
2. kvg55 - evalten,
23.11.2019 23:44
Съзнането се променя с промяната на битието.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evalten
Категория: Политика
Прочетен: 104270
Постинги: 11
Коментари: 53
Гласове: 20
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031